26
Οκτ
-
Prep
20΄
-
Cook
4h
-
Ready In
4,5h
-
6-8 servings
Ingredients
- 1.500 γρ. μοσχάρι ελιά χωρίς κόκαλο
- 5 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 4-5 εκ. περίπου
- 6 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κομμάτια 4-5 εκ. περίπου
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 4-5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 μεγάλα άσπρα κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
- 1 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
- 1 φλ. τσαγιού ζωμό βοδινού
- 2 φρέσκα κλωνάρια δεντρολίβανο
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κομμένες στη μέση
- 3 φρέσκα κλωνάρια θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Directions
-
1
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο, τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν το μαγείρεμα για να “έλθει” σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο σας στους 165 βαθμούς και βάζουμε τη να ζεσταθεί. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το πασπαλίζουμε με αλεύρι απ’ όλες τις πλευρές.
-
2
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Μόλις κάψει προσθέτουμε το κρέας σοτάροντάς το απ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει για περίπου 5 λεπτά. Το βγάζουμε με τσιμπίδα και το μεταφέρουμε σκεύος, σκεπάζοντας το και αφήνοντας να «ξεκουραστεί».
-
3
Στο ίδιο ζεστό τηγάνι, μειώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Ρίχνουμε το κρασί και ξύνουμε με ξύλινη σπάτουλα τη βάση του τηγανιού να καθαρίσει καλά.
-
4
Προσθέτουμε το ζωμό κρέατος, το πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε για λίγο να βγάλουν το άρωμά τους. Ξαναβάζουμε το κρέας στο τηγάνι μαζί με τους χυμούς του στο σκεύος και το γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές να ζεσταθεί. Μετά το μεταφέρουμε στη ζεστή γάστρα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά του τηγανιού, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα το κρέας θα μαλακώσει αρκετά αλλά όχι τελείως.
-
5
Το βγάζουμε από το φούρνο προσθέτουμε γύρω από το ψητό τα καρότα και τις πατάτες, τα αλατοπιπερώνουμε, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της, και τη ξαναβάζουμε στο φούρνο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1½-2 ώρες επιπλέον ή μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά και το κρέας γίνει πολύ. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά του και αν απαιτείται προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Το βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το σερβίρουμε με τις πατάτες και τα καρότα του.
Footnotes
-
Cook's Note:
-
Editor's Note: